Het internet is een bron van informatie. Daar kwam ik een pagina tegen voor wonen in rioleringsbuizen van gewapend beton en dat leidde tot andere pagina's. . Volgens mij valt er veel meer uit de ontwerpen te halen dan ik tot zover heb gezien. Uitgaand van twee aan elkaar gekoppelde buizen van elk een lengte van 4,8 m en een diameter van 2,8 m heb ik dit op schaal van karton en papier-maché nagemaakt, zoals ik het me voor stel in gedachten.

Om de cilindervormige woning niet om te laten rollen heb ik de ruimte onder de vloer benut om deze op te vullen met papier maché als gewicht. Het nam de nodige tijd in beslag omdat er tussen elke laag een paar dagen verstreken voor het geheel droog was. Deze tijd benutte ik voor de inrichting ervan. In mijn beleving moest het alles bevatten: woonkamer, slaapkamer, keuken, badkamer en werkkamer. De beperkte ruimte zorgt voor wat creatief denken en het maken van soms moeilijke keuzes. 

De voorkant met toegang tot de leefruimte. In de deur beeld ik me naast het raam een verticale brievenbus in.

De achterkant met toegang tot de badkamer. Een dichte deur om voor zich sprekende redenen. 

 

Over de hele lengte de van twee gekoppelde rioolbuizen bevind zich een vlak looppad van een meter breed. Een deel van de kabels en leidingen kunnen hieronder worden weg gewerkt. 

De werkkamer bevindt zich tegen de wand waarachter zich de badkamer bevindt. Het bureaublad is verstelbaar in hoogte waardoor er zittend en staand achter gewerkt kan worden. Ik stelde me voor dat de ruimte erom heen benut kan worden voor kleding. Planken boven en ander het bureaublad. Links en rechts ervan een hanggedeelte voor onder andere jassen. In plaats van een bureaustoel een verrijdbaar zitmeubel, waarin ook spullen kunnen worden opgeslagen. Deze past geheel onder het bureaublad of kan verreden naar de woonkamer voor meer zitgelegenheid. 

De woonkamer en slaapkamer bevind zich naast de werkkamer. Het bestaat uit een vastzittend zitmeubel met opbergruimte en een hoge en scharnierbare rugleuning. Er tegenover bevindt zich een kast met een scharnierbare plaat er boven waarop in mijn verbeelding een televisiescherm kan worden bevestigd. Om het zitgedeelte uit te breiden kan het verrijdbare zitmeubel van de werkkamer worden worden aangeschoven. Als de scharnierbare gedeelten plat liggen dan kan het als slaapgedeelte worden benut waarop een matras kan rusten.

De keuken bestaat uit twee deels tegenover elkaar staande keukenblokken. Een keukenblok met een spoelbak, werkblad en hoge kast waarin ook keukenappparatuur kan worden geïnstalleerd. Het andere keukenblok bevat een kookplaat en eveneens een hoge kast waarin diverse keukenapparatuur kan worden geïnstalleerd.

Naast de hal tot de voordeur bevindt zich de hal. Via de ramen komt hier overdag natuurlijk licht binnen. Hier kan ook de CV-ketel en andere benodigdheden worden opgehangen.

De badkamer met een douche en toilet zijn alleen via de andere toegang benaderbaar. De nadelen van deze opzet wegen in mijn beleving op tegen de nadelen ervan. Tijdens regen- en sneeuwval is het inderdaad onaantrekkelijk om langs buiten te moeten gaan, maar problemen met vocht en geuren zijn daarmee wel beperkt tot een klein deel van de woning dat hierop aangepast kan worden.

Wonen in een rioolbuis lijkt me niets voor mensen met claustrofobie. Misschien dat ramen in de rioolbuizen het gevoel kunnen verminderen, maar ik weet niet of dit de sterkte van de betonnen buis aantast. Ik zie me zelf wel hier tijdelijk in wonen tot ik wat beters heb gevonden.